De Big 5 op de Veluwe

Grote_5_230x230Je hebt misschien wel eens iets over de Big 5 van Afrika gehoord. Dat zijn de grootste en mooiste dieren die je in Afrikaanse wildparken kunt spotten. We bedoelen daarmee de olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en buffel. Maar ook in Nederland leven mooie dieren die je niet elke dag ziet. Bijvoorbeeld de wilde paarden die in de Oostvaardersplassen leven. Hierover kun je meer zien in de film De Nieuwe Wildernis. Ook in Nederland kennen we onze eigen Big 5. Maak dus eens een wandeling op de Veluwe en neem je camera mee om onze eigen Big 5 vast te leggen!

De Nederlandse Big 5

De Nederlandse Big 5 kun je onder andere samen met boswachters van Staatsbosbeheer spotten. We bedoelen dan de volgende dieren: zeehonden, edelherten, wilde zwijnen, bevers en reeën. Deze dieren leven op verschillende plekken en in verschillende natuurgebieden in Nederland. De zeehonden kun je bijvoorbeeld zien in Grevelingen en op Terschelling.

De Big 5 op de Veluwe

De dieren van de Nederlandse Big 5 kun je niet allemaal vinden op de Veluwe. Zeehonden vind je natuurlijk alleen in de buurt van zee. Ook voor bevers en reeën moet je het land in: voor bevers kun je bijvoorbeeld naar de Biesbosch en voor reeën bijvoorbeeld naar de Weerribben of de Utrechtste Heuvelrug. Wel kun je op de Veluwe wilde zwijnen en edelherten spotten. Op de Veluwe zijn observatiehutten gebouwd van waaruit je de meeste kans hebt om wilde dieren te zien.

Tips: dieren spotten op de Veluwe

Als je dieren wil spotten op de Veluwe, geven we je een paar goede tips. Vergeet ten eerste je verrekijker en je camera niet! Als je een wild zwijn ziet, wil je hem natuurlijk wel vastleggen! Draag verder donkere, onopvallende kleren. Het is namelijk belangrijk dat je niet opvalt zodat de dieren niet bang zijn. Gedraag je daarom ook rustig en draag geen geurtjes. Let op pootafdrukken, dierenpoep en krab- en veegplaatsen om te zien waar de dieren geweest zijn.

 

Tags: , , ,