De Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe is een Nederlands natuurgebied in Gelderland en is sinds 1935 officieel een nationaal park. De Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe beheert het park en zorgt er voor dat het park beschermd is tegen stroperij of het omhakken van bomen. Het grootste gedeelte van het park valt onder gemeente Ede, ook de gemeenten Arnhem en Apeldoorn hebben een klein gedeelte onder hun hoede. De Hoge Veluwe is een groot park met zowel bossen als heiden en zelfs een zandverstuiving waarbij het lijkt alsof je in de duinen bent.

Dat het een groot park is blijkt uit de oppervlakte: zo’n 5.400 hectare. Maar hoe groot is dat dan? Dat is ongeveer net zo groot als zo’n 7.500 voetbalvelden bij elkaar!

Wat is er te doen?

Je kunt in de Hoge Veluwe wandelen of fietsen. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes uitgestippeld. Bij het bezoekerscentrum zijn opdrachtenboekjes te koop met leuke activiteiten die je samen met je ouders kunt doen. Met de fiets kun je bijvoorbeeld een puzzeltocht maken. Kijken of je de puzzel kunt oplossen.

Als je het leuker vindt om te wandelen, ga dan bijvoorbeeld spoorzoeken. Kun jij de sporen van de everzwijnen of de reeën vinden?

Ben je echt avontuurlijk? Het is mogelijk om in de zomer met de boswachter op kindersafari te gaan, lekker slapen onder de sterrenhemel.

Verder zijn er nog een aantal musea om te bezoeken. Het Kröller-Müller museum (de familie Kröller-Müller hebben het park gesticht) stelt schilderijen en beelden tentoon. Er zijn zelfs schilderijen van Vincent van Gogh te zien.

Wil je meer weten over het park zelf? Bezoek dan het Museonder, het eerste museum ter wereld die ondergronds is. Het Museonder leert je alles over wat er onder de grond leeft of heeft geleefd.

Kortom, echt een park waar jong en oud zich prima kunnen vermaken.