Kinderen in de natuur

Weet jij hoe je kikkervisjes moet vangen? Of hoe je een hut moet bouwen?

Nee? Dan moet je echt vaker lekker buiten spelen en ontdekken wat de natuur je te bieden heeft.

Helaas, er bestaan geen paarse koeien of gele eenden. Spinazie groeit niet in ‘à la crème blokjes’ en melk wordt niet in de supermarkt gemaakt. Onderzoekers komen tot de schokkende conclusie dat kinderen veel te weinig buiten spelen. En dat terwijl het zo ontzettend leuk en leerzaam is om lekker te ravotten en onder de modder thuis te komen (hoewel, dit laatste is misschien niet voor je moeder zo leuk). Het is verder niet alleen leuk, maar ook belangrijk. Als je heerlijk in de natuur speelt, ga je de natuur later ook meer waarderen. En je kunt je eigen kinderen leren hoe je kunt fluiten met het dopje van een eikeltje of welke paddenstoelen giftig zijn en welke niet.

Dus, neem je vader en moeder aan de hand en trek er op uit. Ga eens gewoon met je rug in het gras liggen, sluit je ogen en luister. Luister naar alle geluiden om je heen. Wat hoor je? Fluitende vogeltjes fluiten of tjirpende krekeltjes? Kijk naar de wolken en probeer er vormen in te ontdekken.

Veluwe

Er zijn tal van mogelijkheden om fijn buiten te spelen en van de natuur te genieten. Niet alleen door wandelingen te maken in het bos, maar zo worden er ook steeds meer natuurspeeltuinen geopend. Een speeltuin waar je geen rubberen tegels onder wipkippen tegenkomt. Maar natuurlijke spelmaterialen. Denk aan een omgevallen boom, een hoop zand of losse takken. Laat je fantasie de vrije loop!

Je kunt ook bij de scouting gaan. In een groep die wekelijks bij elkaar komt, ga je avontuurlijke uitdagingen aan.