Maak je eigen natuurfoto’s of –film

Natuurfilms zijn prachtig om naar te kijken. Denk maar eens aan de populaire Nederlandse natuurfilm De Nieuwe Wildernis. Die film gaat over de natuur van de Oostvaardersplassen. Maar ook op de Veluwe zijn veel dieren en planten te vinden die hun eigen foto’s of film verdienen. Maar hoe maak je nu het beste je eigen natuurfilm of –foto’s? Wij geven je een paar tips.

1. Maak eens macrofoto’s

De meeste moderne fotocamera’s hebben een zogenaamde macrostand. Die is bedoeld om close-upfoto’s te maken. Overal zijn wel voorwerpen te vinden die mooi zijn om van dichtbij te fotograferen. Alleen al in je eigen tuin zijn er veel dingen te vinden: een bloem, een waterdruppel, een spinnenweb met spin erin of een insect. Neem eens een macrofoto van de dagelijkse voorwerpen in je tuin of van kleine plantjes op de Veluwe!

vlind

2. Gebruik een statief

Je foto- of filmcamera stil houden is best lastig. Je beelden en je foto’s worden snel onscherp als je de camera niet helemaal stil houdt. Dat is natuurlijk niet zo mooi. Het beste is daarom om gebruik te maken van een statief. Daarop kun je je camera vastschroeven, zodat hij niet meer beweegt.

statief-camera

3. Kies eens een ander standpunt

Meestal neem je gewoon staand foto’s. Dat betekent dat al je filmbeelden en al je foto’s vanaf dezelfde hoogte genomen zijn. Doe eens wat anders en kies eens een ander standpunt. Klim in een boom of in een uitkijktoren om van bovenaf te filmen. Of zak juist eens door je knieën. Dat noemen we kikkerperspectief. Zo zie je de wereld hetzelfde als de dieren: van beneden. Dat levert heel bijzondere foto’s op.

frontend.actions

 

Tags: , , , , ,