Wat betekent de warme winter voor de natuur?

De winter van 2012-2013 was vooral een hele lange winter. Tot in april hadden we (nacht)vorst en snakten we naar het warmere voorjaar. Nu lijkt het voorjaar al te zijn begonnen. Wat merkt de natuur daarvan?

Er staan al verschillende bomen en planten in bloei. De hazelaar, fluitenkruid en sneeuwklokjes zijn al gesignaleerd. Ook zijn er al kikkers en vlindersoorten als de dagpauwoog, kleine vos en citroenvlinder gezien. Allemaal tekens dat er een vroege lente aan komt.

Bloemen-Planten-Boom-Bloei-Lente-900x1440

Merken de dieren die grazen ook dat het voorjaar er al aan komt? Normaal gesproken stopt namelijk het gras met groeien als de temperatuur onder de vier graden Celsius komt. Als het gras stopt met groeien, moeten de grazers zich voeden met het gewas wat nog te vinden is eventueel aangevuld met hun opgebouwde vetreserves. Doordat er nu een relatief korte winter is geweest, het ziet er namelijk niet naar uit dat we nog een winter gaan krijgen, leidt de natuur er minder onder. De grazers hoeven immers niet zo lang te eten van alternatieve gewassen dan gras of van de twijgjes. Normaal gesproken geven de grazers het landschap vorm door zich te voeden van boombasten of takken. Pas als het gras weer groeit, wordt dat hun voornaamste voedselbron. Koud zullen ze het in ieder geval niet hebben. Hun wintervacht zal ze nog steeds beschermen tegen een eventuele temperatuurdaling.

schaapjes

 

Tags: , , , , , , , , ,