Wat zijn dat voor rare schapen?

moeflonsAls je al een keer op de Hoge Veluwe bent geweest, heb je ze vast al wel eens gezien: dieren die lijken op de schapen die je normaal in de wei ziet staan. Hoewel deze dieren veel op de normale Nederlandse schapen lijken, heten ze anders. Deze wilde schapen worden moeflons genoemd en komen verder nergens in Nederland voor. De grootste verschillen tussen een moeflon en een tam schaap, is dat een moeflon geen wollige vacht heeft zoals een schaap en dat de mannetjes (en soms ook de vrouwtjes) grote, gedraaide hoorns op hun kop hebben.

Hoe komen de moeflons op de Hoge Veluwe terecht?

De moeflons komen oorspronkelijk van eilanden in de Middellandse Zee. Anton Kröller, de oprichter van de Hoge Veluwe, heeft 12 van deze wilde schapen in 1921 in het park gezet, als een soort natuurlijke grasmaaiers. Moeflons eten namelijk graag gras en planten. Op die manier zorgen deze dieren ervoor dat de Hoge Veluwe niet dichtgroeit, mooi hè? De moeflons hebben het hier goed naar hun zin, want hoewel ze zijn begonnen met een groepje van 12, lopen er inmiddels meer dan 200 moeflons rond op de Hoge Veluwe! De kans dat je ze tegenkomt tijdens een bezoekje aan het park, is dan ook vrij groot. Denk trouwens maar niet dat het langzame beestjes zijn, ze zijn nog vlug ook!
Kijk maar naar het filmpje hieronder:

Knutsel je eigen moeflon

Als je graag knutselt en je de moeflons ook leuk vind, kun je ook je eigen moeflon knutselen voor thuis. Pak een dun stukje hout en teken hier met potlood de vorm van een moeflon op. Als je het lastig vind om te tekenen, kun je natuurlijk ook eerst een paar keer op papier oefenen. Vervolgens kun je deze vorm uit het hout gaan zagen. Let op! Ga nooit in je eentje zagen! Zorg er altijd voor dat er iemand bij is die al wat ouder is en je kan helpen om het veilig te doen, want je wil natuurlijk niet in je vinger zagen. Na het zagen ben je eigenlijk klaar: je hebt je eigen houten moeflon gemaakt! Als je hem graag wat verder wilt versieren, kun je hem nog gaan beschilderen, dit gaat namelijk prima op hout. Als je het moeilijk vind om het lastige patroon van een moeflon te schilderen, kun je dit patroon er ook op laten ‘printen’. Dit kunnen ze bij een drukkerij voor je op het hout drukken. Zo kun je ook thuis van je eigen moeflon genieten als je niet naar de Hoge Veluwe kunt komen om ze in het echt te bekijken.

Leerzaam boekje over moeflons

moeffie
Wil je graag meer weten over moeflons? De Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft een heel leuk boekje gemaakt over de moeflons met heel veel leuke weetjes. In dit boekje staan ook leuke opdrachten die je kunt doen om te kijken hoeveel jij weet van moeflons. Hier kun je het boekje vinden. Veel plezier!

 

Tags: , ,